• Svenskarna tar helst bilen vid matinköp

[2017-09-12] De senaste åren har intresset ökat för sista milens logistik, det vill säga hur konsumenter fraktar hem sina inköp. Trots att den sista milen står för en stor andel av resursåtgången när det gäller tid, kostnader och energi i förhållande till resten av distributionskedjan har det saknats forskning på området. Resultat från en ny studie visar vilka färdsätt konsumenter väljer när de gör sina livsmedelsinköp och vilka faktorer som påverkar valet.

• Konsumtion och hållbarhet - hur går det ihop?

[2017-09-08] Den 2 augusti i år inföll Overshoot day, den dag på året då mänskligheten hade gjort av med årets budget av förnybara resurser. Globalt lever vi som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande. Att detta är ohållbart kan var och en förstå och allt pekar på att konsumtionen måste minska. Samtidigt har vi ett ekonomiskt system som bygger på ständigt ökad tillväxt, och minskad konsumtion skulle därför kunna få förödande effekter på samhällsekonomin. Vad säger forskningen? På CFK finns flera forskare som har studerat konsumtion och hållbarhet med utgångspunkt hos konsumtionens viktigaste aktör ¿ konsumenten.

• Läsvärt om ny forskning

[2017-08-23] Nu finns tre nya läsvärda publikationer med medverkan av forskare från CFK: Digitalizing consumption: How devices shape consumer culture, Franck Cochoy, Johan Hagberg, Magdalena Petersson McIntyre & Niklas Sörum (red.) Routledge. Platsar Kulturen i den nya staden? Fria kulturutövares perspektiv på kulturen och kulturarvets roll i den hållbara staden, (Niklas Sörum, Ylva Berglund & Helene Brembeck(red.) Göteborgs Stadsmuseum och Kulturförvaltningen med stöd av Mistra Urban Futures samt Introduktion till kritiska åldersstudier, Clary Krekula & Barbro Johansson (red.) Studentlitteratur.

• Pengar till nätverk för forskning om barnbarn och mor/farföräldrar

[2017-06-26] Nätverket Grandparents and grandchildren in consumer culture har fått 700 000 DKR från Danmarks forskningsråd för projektet "Consumption and intergenerational relationships. Broadening interpretive research on family consumption by focusing on the grandparent-parent-grandchild relationship."

• GRI och CFK flyttar ihop

[2017-06-26] Centrum för konsumtionsvetenskap, CFK, är ett nationellt centrum för konsumtionsvetenskap, men också ett program inom GRI. I över tio år har GRI och CFK legat på olika adresser, men nu har vi flyttat ihop igen. 19-20 juni gick GRI:s flyttlass till Viktoriagatan 13, där nu GRI och CFK disponerar hela plan 3 och en korridor på plan 4.